1%-os felajánlás

            Adószámunk: 18270349-1-43

Dojo / Edzőterem

         Címünk: 1182 Bp. Hargita tér 14.

Tűzmadár Közösség

Egyesületünk logója

  Adószámunk: 18270349-1-43
Bankszámlaszámunk:
16200144-00199540 (MagNet Bank)

Partnerek

Média

http://www.tuzmadarse.hu/sites/www.tuzmadarse.hu/files/images/tovabb_18_logo.jpg

Reklám

Humoros

A fizika teszi lehetővé

imai_1_12.jpg

70 évesen erősebbnek lenni mint egy hagyományosan edző 20 éves. Egy Mae Gerivel az ellenfelet szabályosan ’kiütni’. Ami ma még Science fiction-nek hangzik, holnap talán már a valóság lesz. Vagyis hogy a valósághoz közelebb maradjunk, akkor, amikor megismerjük és megtanuljuk Shuzo Imai tanitását a mozgásról.

Az alapelv egyszerű és a fizikából származik. A varázsszó: az erők paralelogrammája. Az  egyenesen előre irányuló mozgás és az egy időben lefelé irányuló nehézségi erő, egy enyhén lefelé irányuló összességében nagyobb erőt eredményez, mint egy kizárólag előre irányuló ütés. Mindazonáltal ahhoz, hogy a nehézségi erőből fakadó összességében nagyobb erőt elérjük, az ütésbe valamennyire bele kell esni. Mozgás közben az előre mozgó lábnak lazának és mozgékonynak kell maradni, ahelyett, hogy a térd megfeszülne. Csak igy hathat a nehézségi erő és süllyedhet le kissé a súlypont (Tanden), ezáltal egy jelentősen nagyobb találati hatékonyságot elérve. A súlypont süllyesztésével leszünk könnyedebbek és gyorsabbak.

 

Ugyanez az elv érvényesül, amikor hátrafelé mozgunk és közben előre ütünk. Ha a másik kezet ellenmozgásként még be is húzzuk Hikite-be (akár mint védés is), az előre mutató impulzus még nagyobb lesz és ezáltal az ütés ereje tovább nő.

Ez a mozgás az úgynevezett Gai-Ryoku-t használja ki, amelyet Japánban a következő két erőként különböztetnek meg:

1.    Nai-Ryoku (belső erő=izomerő) és
2.    Gai-Ryoku (külső erő = a nehézségi erőből származó erő =9,81 méter/sec)

A nehézségi erő, amely általában nehezebbé tesz, a mozgásunkban nagy segitséget jelenthet, még ha csak rövid távolságokra is (2-3 méter).
Ezen erő használatnak érdekében Japánban a budoka-k keményen és szorgalmasan edzenek, hogy idősebb korban is erősek és gyorsak maradjanak.

Nem csak ütésekre érvényes az erők paralelogrammája. Ez a fizikai alapelv ugyanúgy jelentős erősitőként hat a Mae Geri-nél, amennyiben az elöl lévő láb laza és mozgékony marad, miközben a hátul lévő láb rúg. Mindegy, hogy az egész test vagy csak a kezek mozognak védekezés vagy támadás közben egy kicsit könnyebbek és gyorsabbak leszünk, miáltal nő a találati erő.